Mikä?

Redneck Zombies on Troman nuhruinen elokuva punaniskazombeista, jotka saavat tartunnan juomalla pontikkaa, johon on lorahtanut radioaktiivista jätettä. Elokuva kurottaa vahvasti komedian puolelle eikä ole millään tavoin mikään maailman vakavin teos, mutta sitä tuskin kukaan odottikaan juonikuvauksen lukemisen jälkeen. Budjettikin on Tromalle tuttuun tapaan piskuisen pieni kuin puudelin pentu, ja jälki on myös sen mukaista.

Miksi?

Elokuvan nimi on Redneck Zombies.

REDNECK ZOMBIES.

Jo pelkkä nimi vetää puoleensa kuin juuri päälle laitettu valkoinen paita kahviroiskeita. Lisäksi elokuvan traileri (http://www.youtube.com/watch?v=vMHA8cspQaA) luo herrain elkein erittäin kovat odotukset. Ehkäpä jopa liian kovat odotukset.

Millainen?

Elokuva on jokseenkin sellainen, mitä Redneck Zombies -nimiseltä elokuvalta voi odottaa. Huumori on huonoa ja meno on rajua ja raakaa juuri niin kuin hyvässä paskaleffassa kuuluukin olla.

 
Maailma radioaktiivista jätettä sisältäneen pontikan juojan silmin.


Redneck Zombiesin juoni on lievästi sanottuna yliampuva. Armeijan vihreissä oleva kuormurikuski kujettaa ydinjätettä sisältävää tynnyriä ja ajaa ojaan tarjotessaan aurinkolasipäiselle koiralleen jointtia. Tämän seurauksena tynnyri lentää pusikkoon ja todella, todella lihava, viheliään näköinen punaniska ottaa tynnyrin haltuunsa, mutta joutuu antamaan sen pian pois paikallisille pontikkamaakareille. Yleisen kohelluksen seurauksena jätettä päätyy pontikan sekaan, mutta tämä ei estä pontikoitsijoita jakamasta tislettään eteenpäin. Lopputulos: paikallinen punaniskapopulaatio muuttuu zombeiksi. Varsin erikoinen joukko retkeilijöitä päätyy tämän zombisekamelskan keskelle, ja loppu onkin sitten joko todella huonoa huumoria tai rankkaa ja veristä mättämistä.

 
Astetta radikaalimpi koira.


Yllättäen elokuvan hahmotkin ovat täysin hoopoja yhden vitsin ihmeitä. Hahmokavalkaadiin kuuluu muun muassa: tummaihoinen, todella epävakaa eläinlääkäri, (ilmeisesti) mykkä, tolkuttomasti viinaa juova viiksekäs retkeilijä, piereskelevä "sankaritar", pilveä polttava, nuorta lihaa himoitseva erämies ja liuta hulluja juntteja. Vielä kun näyttelijät ovat kautta linjan varsin tasottomia yksilöitä, niin kunnon paskapirtelö on valmis.

 
Miksi, oi miksi tämä pierukohtaus on niin häiritsevä?


Pienen budjetin takia elokuva on teknisestikin sopivan heikkolaatuinen. Kuvanlaatu on kotivideoluokkaa, psykedelia-filttereitä on taas käytetty ja gore-efektit on tehty pienen budjetin pettämättömällä tyylillä, mutta silti jopa yllättävän hyvin. Musiikki on pitkälti perus kauhuelokuvajurnutusta muutamaa country- ja komediakappaletta lukuun ottamatta.

 
Zombimummo kiperässä tilanteessa.
 

Mitä huonoa elokuvassa sitten voi edes olla? Siinä on huonoa näyttelemistä, hullu juoni, paljon verta, väkivaltaa ja huumoria, sekä mukavan rupuinen ulosanti. No, elokuvan ongelma onkin yllättäen siinä, että se yrittää paikoittain liikaa. Huumori on välillä niinkin huonoa, että se enemmänkin ärsyttää kuin naurattaa. Esimerkiksi taukoamatta flippaileva eläinlääkäri käy aika ajoin hermoille jäätävän koheltamisensa takia. Elokuva ei vain napannut minua mukaansa niin paljon kuin sen olisi mahdollisesti pitänyt, mikä on varsin outoa kun ottaa huomioon elokuvan sisällön. Minun mielestäni elokuvassa olisi nimittäin saanut olla hieman enemmän toimintaa ja itse zombien lahtausta. Elokuva keskittyy enemmänkin siihen, että zombit tappavat ihmisiä, eikä toisin päin, mikä tässä tapauksessa rokottaa toimintapitoisuutta. Peter Jacksonin Braindead on esimerkki jokseenkin samanhenkisestä zombielokuvasta, jossa tätä ongelmaa ei ole: elokuvassa on huumoria sekä aivan käsittämätöntä zombien mättämistä.

 
Todellista kauhua: zombi yskäisee naamallesi
nyrkinkokoisen löntin jotain keltaista limaa.


Ei Redneck Zombiesia silti kovin paljoa voi haukkua. Kyseessä on kuitenkin mukavan viihdyttävä teos, vaikkei se ihan koko potentiaansa aktualisoikkaan. Juustoista zombirainaa himoitsevalle Redneck Zombies ei ole ollenkaan huono vaihtoehto.

Mistä elokuva muistetaan?

Elokuvassa on muutamakin muistettavan arvoinen asia. Yleisesti ottaen suuri osa elokuvan yksiulotteisista hahmoista on niin hyvässä kuin pahassa erityisen helpolla muistettavia yliampuvien maneeriensa ja kierojen persoonallisuuksiensa takia. Myös mykän juopottelijan salaperäiset edesottamukset olivat mielenkiintoista seurattavaa. Mieleeni on myös palanut kohtaus, jossa nuorta lihaa himoitseva erämies sanoo sankarittarelle "Blow it out your ass" ja kyseinen hieno neiti rusauttaa kuin rusauttaakin ilmoille rupsun tämän ansiosta. Kuin isku vyön alle...

 
Zombiäiti ja zombivauva.


Tuomio:

Redneck Zombies voisi olla parempikin, mutta se on silti nuhruisuudessaan, juustoisuudessaan ja hulluudessaan viihdyttävä teos, jota voi suositella juustoa ja zombeja kaipaaville kauhufaneille.

Arvosana: heartheart

– Lassi


Ohjaaja: Pericles Lewnes
Käsikirjoittajat: Fester Smellman, Zoofeet, P. Floyd Piranha
Julkaisuvuosi: 1987
Kesto: 90 minuuttia
Maa: Yhdysvallat